Šta je hummus ?
Hummus je tradicionalno egipatski sos ili dip koji se pravi od leblebija, susama, limuna i maslinovog ulja. Služi se kao meze.
Danas se ovaj dip upotrebljava širom Srednjeg Istoka i Evrope. U Izraelu je nacionalno jelo. U Libanu se jede sa pita hlebom. Srednjoevropske države prave sa cveklom, bundevom, avokadom. Koristi se kao dip za razne vrste povrća i mesa.
Hummus je odličan izvor vitamina B6, C, fosfora, zinka, proteina, gvožđa.
Sastojci za pripremu hummusa
- konzerva leblebije
- sesamova pasta – tahan
- maslinovo ulje
- beli luk
- jedan limun
- peršun
- so
- biber
- aleva paprika
Priprema hummusa :
- Izblendati leblebiju.
- Dodati sesamovu pastu po ukusu
- Sipati jednu kašiku soli po ukusu
- Staviti glavicu belog luka, vezu peršuna, biber, alevu papriku
- Nacediti limun po ukusu.
- Postepeno sipati maslinovo ulje dok se ne napravi gusta masa.