MANGO I PIRINAČ U KOKOSOVOM MLEKU
Najskuplji i najukusniji mango potiče iz Indije i na sreću, možete ga kupiti u velikim marketima i u našoj zemlji.
Kakvog je ukusa mango ?
Upotreba manga u poslasticama
Bogatog slatkog ukusa i kremaste strukture tradicionalno se upotrebljava za smoothie, sladoled, sorbet, sok i kolače.
Cena manga u Srbiji
- Kod nas u prodavnicama možete naići uglavnom na zelen mango sa cenom oko 450 – 500 dinara. Izuzetna prilika da kupite zreo i sočan plod voća jeste da ga tražite u korpi sa trulim voćem koje se prodaje po sniženoj ceni. Neupućeni u vrstu voća, njegov plod, izgled i strukturu kore, prodavci često mekan, zlatno žut mango sa jarkom crvenom bojom na strani peteljke, prodaju kao trulo voće po upola nižoj ceni.
Možete pazariti i za 250 dinara po kilogramu.
Kako oljuštiti mango ?
- Najjednostavnije ljuštenje čudotvorne voćke, biljka daje plodove i posle 300 godina života, jeste ljuštilicom za krompir ili šargarepu. Klizava je voćka. Lepo se seče na kriške oštrim nožem. Pošto je kremaste strukture, mekan je i lako se može pretvoriti u kašu za bebe.
Potrebno za pripremu tajlandske poslastice za dve osobe :
- jedan mango
- jedna kesica basmati pirinča
- 200 ml kokosovog mleka u konzervi
- kristalni šećer po potrebi
- vanila ekstrakt, po potrebi
Priprema :
- Prvo napraviti pirinač u kokosovom mleku. Skuvati basmati pirinač u ključaloj vodi. Potrebno je 12 minuta da se pirinač skuva. Ocediti pirinač.
- Kokosovo mleko i šećer zagrejati toliko da se šećer otopi.
- Kokosovom mleku dodati pirinač. Sve promešati i sjediniti.
- Ohladiti pirinač.
- Voće oprati, oljuštiti, oprati. Iseći na željene oblike. Servirati sa pirinčem u posudi za prezentaciju :
- Napravljen desert pokriti lepljivom folijom.
- Dobro ohladiti u frižideru.
- Služiti ohlađen desert uz smoothie od kokosa.